Veel gestelde vragen

Iedereen mag zich makelaar noemen. Hoe weet ik dat ik bij Makelaardij Ankie! goed zit?
Klopt. Sinds 2001 worden makelaars niet meer beëdigd. Maar: alleen gediplomeerde makelaars mogen zich inschrijven in het kwaliteitsregister van Vastgoedcert. Zij mogen zich dan gecertificeerd makelaar/taxateur noemen. Vraag dus of de makelaar die u op het oog hebt gecertificeerd is. Ankie Spee-Hegger is ingeschreven bij Vastgoedcert en aangesloten bij de NVM.

Wanneer ben ik in onderhandeling?
U bent pas in onderhandeling als de verkopende partij op uw bod reageert met een tegenbod. Als de verkopende makelaar aangeeft dat hij uw bod met de verkoper gaat bespreken ben je nog niet in onderhandeling.

Mag een makelaar doorgaan met bezichtigingen als er over een bod onderhandeld wordt?
Ja, dat mag. Een onderhandeling hoeft immers niet tot een verkoop te leiden. Er mag ook met meer dan één gegadigde tegelijk worden onderhandeld. Als NVM-makelaar zullen wij dit wel altijd melden. U kunt zelf een bod uitbrengen als een pand al ‘onder bod’ is. We gaan echter pas met u in onderhandeling als de onderhandelingen met de eerste geïnteresseerde beëindigd zijn. We doen geen mededelingen over de hoogte van de biedingen. We willen overbieden niet uitlokken.

Ik bied de vraagprijs. Moet de woning dan aan mij verkocht worden?
Nee. De Hoge Raad heeft bepaald dat een vraagprijs een uitnodiging tot het doen van een bod is. De verkoper beslist of hij uw bod om de vraagprijs te betalen aanvaardt.

Kan de verkoper de vraagprijs tijdens de onderhandelingen verhogen?
Ja. De verkoper kan de prijs verhogen of verlagen. Als potentiële koper mag u ook uw bod verhogen of verlagen. Uw gedane bod vervalt zodra de verkoper een tegenbod doet.

Wat is een optie?
Een optie is een recht om binnen een afgesproken periode iets te kopen of te verkopen. Bij het kopen van een bestaande woning is een optie niet meer gebruikelijk. Op een nieuwbouwwoning kunt u vaak nog wel een optie nemen. De makelaar doet dan bijvoorbeeld de toezegging dat u enkele dagen de tijd krijgt om uw financieringsmogelijkheden te onderzoeken. U heeft geen recht op een optie.

Hoe komt de koop tot stand?
Als koper en verkoper het eens zijn over de belangrijkste zaken, zoals de prijs, de opleveringsdatum en de ontbindende voorwaarden, dan legt de verkopende makelaar de afspraken schriftelijk vast in een koopakte. Meld ontbindende voorwaarden bij het uitbrengen van je bod. Koper en verkoper moeten het hier beiden over eens zijn. Ontbindende voorwaarden worden niet automatisch in de koopakte opgenomen.
Hebben beide partijen de koopakte ondertekend en heeft de koper een afschrift van de akte ontvangen, dan treedt de wettelijke bedenktijd van drie dagen in werker. Binnen deze drie dagen kunt u alsnog afzien van de koop.
Zijn de financiën rond en spelen er geen andere ontbindende voorwaarden een rol, dan vindt op de afgesproken opleverdatum de overdracht plaats bij de notaris.

Mag een makelaar tijdens de onderhandelingen het systeem van verkoop wijzigen?
Ja, dat mag. Als er veel belangstellenden zijn die de vraagprijs willen bieden, mag de makelaar de biedprocedure wijzigen in een inschrijfprocedure. Eerder gedane toezeggingen moet de makelaar natuurlijk eerst nakomen.

Wat mag ik na de verkoop uit mijn huis meenemen?
Alle zaken die bij de woning horen of die eraan vast zitten, blijven na de verkoop in de woning achter. Denk bijvoorbeeld aan een keuken met inbouwapparatuur. U kunt hiervan afwijken door samen iets anders af te spreken. De verkoper krijgt van ons een Lijst van Zaken. Hierin wordt vermeld of zaken achterblijven, meegaan, of ter overname worden aangeboden. Deze lijst wordt aan de koopakte gehecht.
Moet de makelaar als eerste met mij in onderhandeling gaan als ik de eerste ben die belt voor een bezichtiging of als ik als eerste een bod uitbreng?
Nee. De makelaar en de verkoper bepalen samen de verkoopprocedure. Heeft u serieuze belangstelling? Vraag dan aan de makelaar wat uw positie is. Dat voorkomt teleurstellingen.

Zit de makelaarscourtage in de ‘kosten koper’?
Nee. De verkoper van de woning betaalt de makelaarscourtage. Hij heeft makelaar immers de opdracht gegeven om de woning voor hem te verkopen. Koopt u de woning met hulp van een aankoopmakelaar, dan betaalt u courtage aan uw aankoopmakelaar. ‘Kosten koper’ zijn de kosten die de overheid aan de overdracht van de woning koppelt. Denk aan: overdrachtsbelasting, notariskosten voor het opmaken van de leveringsakte en de kosten van de inschrijving daarvan in de registers. Ook moet u rekening houden met notariskosten voor de opmaak en inschrijving van de hypotheekakte.

Mag een makelaar een overdreven hoge prijs vragen voor een woning?
De verkoper overlegt met de makelaar voor welk bedrag hij zijn woning verkoopt. De verkoper beslist uiteindelijk voor welk bedrag hij de woning verkoopt.

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring